hero banner children

Зміцнення імунітету у дітей

Багато батьків переживають, що їхні діти дуже часто хворіють. З моменту початку відвідування дитячого садка практично кожна дитина починає регулярно застуджуватися, буває таке, що на кілька днів перебування в дитячому садку припадає пара тижнів хвороби. Тому, звичайно ж, батьків починає цікавити зміцнення імунітету в дітей. Багато хто вважає, що існують методи, які допоможуть малюкам хворіти рідше. Але чи так це? Спробуємо розібратися в цьому питанні трохи детальніше.

Імунітет у дітей

Щоб зрозуміти, як захистити дитину від хвороб і чи можливо це загалом, потрібно спочатку розібратися в такому непростому питанні, як імунітет - що таке імунна система і як вона працює. Отже, імунітет - це те, що захищає організм дитини від зовнішніх загарбників. До них належать мікроби (зокрема бактерії, віруси та грибки) і токсини (хімічні речовини, що виробляються мікробами). Імунна система - це комплекс різних органів, клітин і білків, які працюють разом1. І імунітет дитини складається з 2 основних складових:

  • Вродженого імунітету - системи швидкого реагування, яка першою починає діяти при виявленні можливого загарбника. До неї входить шкіра, рогівка ока, слизові оболонки, які вистилають дихальні, шлунково-кишкові та сечостатеві шляхи. Коли клітини вродженого імунітету розпізнають загарбника, вони тут же починають діяти - оточують його, покривають і знищують. Вроджений імунітет передається у спадок.
  • Набутого імунітету - він за допомогою вродженої системи виробляє клітини (антитіла), щоб захистити організм дитини від конкретного загарбника. Антитіла виробляють особливі клітини імунітету В-лімфоцити, і антитіла залишаються в організмі дитини назавжди. Їхнє формування може тривати кілька днів, але згодом імунітет може дуже швидко розпізнати вже знайомого загарбника і захистить від нього. Набута імунна система змінюється протягом життя дитини. Вакцинація тренує її, навчаючи вироблення специфічних антитіл для захисту від шкідливих захворювань1.

Говорячи, що в дитини ослаблений імунітет, батьки зазвичай мають на увазі, що малюк часто застуджується. Але насправді, це не зовсім правильне визначення. Контактуючи з однолітками та навколишнім середовищем, дитина паралельно контактує з різноманітними вірусами, і її імунітет знайомитися з ними - вчитися розпізнавати їх і правильно реагувати на них. Якщо дитина перехворіла на конкретний вірус, її імунна система виробить до нього антитіла, і надалі організм буде до нього менш сприйнятливим. Тому з часом діти починають менше хворіти на застуди2.

Проте термін слабкий імунітет у дитини може використовуватися в медицині. Лікарі зазвичай його застосовують, коли говорять про важкі порушення в роботі імунної системи - набутий або вроджений імунодефіцит. І такі стани потребують лікування під контролем лікаря.

Але водночас кожні батьки можуть вживати заходів, щоб зміцнити імунітет у дітей - поліпшити функції вродженого імунітету і підвищити загальну опірність організму хворобам. Не факт, що такі заходи допоможуть зменшити кількість хвороб у дитини, але знизять ризик ускладнень і посприяють швидшому одужанню.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Як зміцнити імунітет дитині?

Тим батькам, які цікавляться, як підвищити імунітет дітей, рекомендується звернути увагу на такі нюанси:

  • Здорове збалансоване харчування. Діти повинні отримувати багато фруктів і овочів (мінімум 5 порцій на день), цільнозернові продукти і нежирний білок. Також у раціоні мають бути молочні продукти, кальцій і корисні жири (рослинні олії). Рекомендується уникати оброблених харчових продуктів, продуктів із додаванням цукру та їжі зі шкідливими для здоров'я жирами (насиченими жирами).
  • Здоровий якісний сон. Кількість сну, необхідна дитині, залежить від віку (немовлятам потрібно від 12-16 годин на день, а підліткам - до 8-10). Батьки можуть сприяти здоровому сну, обмеживши використання екранів (комп'ютера, смартфона тощо).
  • Регулярна фізична активність. Фізичні вправи зберігають наше здоров'я, і знижують ймовірність захворіти. Діти мають бути активними щонайменше по годині на день.
  • Обмеження стресів. Стрес робить людину менш здоровою і більш схильною до інфекцій. Діти повинні мати вільний час і доступ до занять і людей, які роблять їх щасливими.
  • Регулярна вакцинація згідно з календарем щеплень.

Звичайно ж, замислюючись, як підняти імунітет у дитини, важливо не забувати про прості запобіжні заходи. Необхідно з раннього віку вчити дітей якісно мити руки та триматися подалі від хворих людей3.

Імупрет® при зміцненні імунітету в дітей

Багато батьків запитують у лікарів, як і чим підняти імунітет дитині. Але насправді, на жаль, не існує диво-таблеток, які можуть забезпечити малюкові надійний захист від хвороб, профілактику ГРВІ та ГРЗ. У випадку з діагностованим імунодефіцитом лікарі можуть використовувати різні медикаменти, імуномодулятори та імуностимулятори, які впливають на функції органів імунної системи. Але для здорових дітей такі засоби небезпечні, вони не можуть принести користі та навіть навпаки можуть спровокувати проблеми в роботі імунітету (наприклад, аутоімунні захворювання).

Також і питання, що дати дитині для імунітету в садочок є не надто правильним. По-перше, як ми вже говорили вище, немає жодних ліків, які б допомогли гарантовано уникнути хвороби. А по-друге, у садочок не можна давати будь-які медикаменти - це заборонено.

У випадку з частими рецидивуючими ГРЗ і ГРВІ, особливо тонзилітом або ларингітом, які схильні ускладнюватися приєднанням бактеріальної інфекції, на допомогу можуть прийти ліки Імупрет®. Це препарат на природній рослинній основі від відомого німецького бренду Біонорика. Він випускається у формі крапель (їх можна давати дітям від 2 років) і таблеток (їх дають дітям від 6 років) і допомагає активувати природний місцевий імунітет - опірність організму інфекціям, не втручаючись при цьому у функції імунної системи. Його активні компоненти підвищують ефективність універсальних клітинних реакцій імунної системи, які спрямовані на знищення збудника хвороби, завдяки чому вони виступають першою лінією оборони перед можливою хворобою.

Такі властивості Імупрет® зумовлені його складом - усі компоненти ліків посилюють дію один одного. При цьому для виробництва засобу використовуються унікальні та інноваційні технології, а саме - фітоніринг. Це винахід компанії Біонорика, який дав змогу поєднати в одному препараті потужні сили природи та досягнення медичної науки. Завдяки особливому підходу до підготовки та обробки лікарських трав фахівці Біонорики СЕ розкривають увесь можливий потенціал природних екстрактів і зберігають усі їхні корисні властивості в готовому препараті, який надходить до кінцевого споживача.

Імупрет® можна приймати в сезон хвороб або після контакту дитини з іншими хворими дітьми. Якщо хвороба все ж таки розвинеться, препарат допоможе одужати якнайшвидше і знизить ризик виникнення ускладнень.

Таким чином, тим батькам, які замислюються, чим краще підняти імунітет дитині, рекомендується приділяти увагу насамперед способу життя малюка: його харчуванню, фізичній активності та хорошому сну. На жаль, немає диво-ліків, які допоможуть уникнути хвороб у дитячому віці.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1The Immune System. Stanford Medicine Children's Health.
2Colds in children. Paediatr Child Health. 2005 Oct; 10(8): 493–495.
3Claire McCarthy, MD. Boosting your child's immune system. Harvard Health Publishing.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я