header banner articles

Хронічний ларингіт: ознаки та лікування в дорослих

Хронічний ларингіт — це затяжне запалення, що локалізується в слизовій гортані. Воно призводить до ураження голосових зв'язок та часто виникає внаслідок недолікованого гострого ларингіту чи тривалого впливу подразнюючих чинників. Такий стан може принести чимало дискомфорту, а за відсутності адекватного лікування призвести до незворотних змін голосових зв'язок, у тому числі до повної втрати голосу, а також інших ускладнень. Спробуймо розібратися, які можуть бути причини виникнення хронічного ларингіту в дорослих і як упоратися з таким захворюванням.

Причини виникнення хронічного ларингіту

Хронічне запалення гортані вважається поліетіологічним станом. Іншими словами, причини його виникнення мають комплексний характер. Найчастіше хвороба розвивається внаслідок інфекційного ураження, викликаного вірусами, грибками чи бактеріями. Такий хронічний ларингіт, безумовно, можна класифікувати як заразний. Розвитку патологічного процесу можуть сприяти:

  • Травматичні пошкодження. Хронічне запалення може розвинутись після поранень шиї (у т.ч. ударів, здавлень, проникаючих поранень) та травм гортані (у т.ч. інтубації, установки трахеостоми, хірургічних втручань).
  • Супутні запалення. Хронічний ларингіт може розвиватися і на фоні частих гострих запальних процесів гортані та інших хронічних хвороб дихальних органів, зокрема бронхіту, фарингіту, риніту. Також його розвитку можуть сприяти патології травного тракту, зокрема. гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Іноді виникнення ларингіту відбувається на фоні схильності до алергії.
  • Шкідливі звички. Розвиток уповільненого запального процесу може провокуватися тривалим курінням. Також патологічні процеси в гортані можуть розвиватися в людей, які зловживають вживанням міцних спиртних напоїв.
  • Професійні фактори. Нерідко хронічний ларингіт виникає внаслідок системного потрапляння в дихальні шляхи запиленого повітря, хімічних речовин. Також його розвитку може сприяти постійне перебування в умовах занадто сухого або гарячого повітря. Ще виникнення ларингіту може бути спровоковане сильними голосовими навантаженнями.
  • Гормональний дисбаланс. Деякі різновиди ларингіту, у тому числі атрофія слизових гортані, виникає на тлі порушень функцій ендокринної системи, у тому числі при дисфункції щитоподібної залози, цукровому діабеті та ін.

Види хронічного ларингіту

Класифікація хронічного ларингіту дозволяє зробити висновки про причину хвороби та підібрати відповідне лікування. З урахуванням характеру перебігу недуги, він буває:

  • катаральним;
  • гіпертрофічним або гіперпластичним (в т.ч. обмеженим або дифузним);
  • атрофічним.

У людей, які піддають свої голосові зв'язки частим та інтенсивним навантаженням, відбувається розвиток обмеженого гіперпластичного ларингіту. І тут запальний процес призводить до формування вузликів голосових зв'язок.

Можливі симптоми хронічного ларингіту

Класичні симптоми хронічного ларингіту в дорослих включають захриплість голосу. Такий симптом зазвичай виникає ближче до закінчення робочого дня або незабаром після навантаження. Згодом захриплість може ставати постійною та викликати значну стомлюваність голосу під час використання голосових зв'язок — при розмові, співі та ін. Багато хворих скаржаться на зміну голосу — він грубіє і стає нижчим.

Інші ознаки хронічного ларингіту включають:

  • відчуття першіння, лоскотання, поколювання (мурашок) у горлі;
  • почуття дискомфорту в гортані, як присутність стороннього тіла;
  • помірну болючість;
  • покашлювання, що носить слабковираженний характер, іноді стає приступоподібним — людина ніби намагається прокашлятися, але без успіху.

Іноді хронічний ларингіт проявляється відкашлюванням невеликої кількості тягучого слизово-гнійного мокротиння. Воно може спостерігатися виключно в ранковий час або посилюватись вранці. Також деяких пацієнтів непокоїть задишка. Сильний кашель може спостерігатися в курців та працівників шкідливих виробництв.

При хронічному ларингіті інтенсивність усіх неприємних симптомів значно зростає під час застуди, а також за несприятливих умов — у запилених приміщеннях та місцях з сухим повітрям.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика захворювання

Діагностика захворювання здійснюється лікарем-отоларингологом, який оцінює скарги, наявні в пацієнта, а також результати обстеження та лабораторних досліджень. Збираючи анамнез, лікар обов'язково звертає увагу на фактори, що могли б викликати таку хворобу (особливо професійні фактори, наявність супутніх проблем зі здоров'ям, схильність до зловживання спиртними напоями та ін.). Далі діагностика включає:

  • Візуальний огляд. Лікар обов'язково оглядає та пальпує горло, звертаючи увагу на лімфатичні вузли, та проводить огляд гортані, оцінюючи стан її тканин.
  • Загальні аналізи крові та сечі. Дозволяють побачити маркери запалення.
  • Зіскоб з слизових для мікробіологічного дослідження. Дозволяє виявити патогенну мікрофлору, визначити її чутливість до ліків.

Також при виявленні гіперплазії може проводитися забір тканин на біопсію для виключення злоякісних змін (онкології).

Як лікувати хронічний ларингіт

Лікування хронічного ларингіту зазвичай здійснюється в домашніх умовах та передбачає комплексний підхід. Пацієнтам можуть бути призначені препарати, що безпосередньо впливають на причину запалення. Зокрема, при виявленні бактеріальної флори можуть використовуватися антибіотики, якщо патологічні процеси викликані порушеннями травного тракту лікар може прописати антацидні препарати для нейтралізації кислотності шлункового соку тощо. Також можуть використовуватися протизапальні, протиалергічні засоби та інші медикаменти.

Для успішної терапії дуже важливо:

  • виключити можливий вплив подразнюючих факторів;
  • уникати навантажень голосових зв'язок під час загострення хвороби;
  • збільшити питний режим;
  • дотримуватись дієти, що сприятливо впливає на голосові зв'язки;
  • застосовувати місцеві ліки для полегшення самопочуття та придушення запального процесу (підбирає лікар).

У разі інфекційної етіології хронічного ларингіту на допомогу може прийти Імупрет® від Біонорика. Це комплексний засіб на рослинній основі — у його складі цілих 7 екстрактів лікарських рослин, що доповнюють та посилюють дію один одного. Його можна використовувати з першого дня появи симптомів. Такий препарат допомагає:

  • усунути патогенні мікроорганізми, що викликають хворобу;
  • обмежити поширення запального процесу;
  • стимулювати організм для більш активної боротьби з хворобою шляхом активації місцевого імунітету.

Імупрет® на ранній стадії гострого ларингіту допомагає уникнути хронізації хвороби. А при хронічному ларингіті препарат може зменшити ризик повторних рецидивів та покращити функції слизових оболонок.

Можливі ускладнення

Хронічний ларингіт може спричинити різні ускладнення, у тому числі:

  • зміни та втрату голосу;
  • втрату працездатності (якщо йдеться про представників певних професій, яким необхідне володіння голосом);
  • часті хвороби дихальної системи (через наявність постійного джерела інфекції);
  • формування доброякісних та злоякісних новоутворень.

Наслідки ларингіту можуть включати стеноз гортані, що своєю чергою може вимагати оперативного лікування.

Таким чином, дуже важливу роль відіграє профілактика хронічного ларингіту, що включає своєчасне лікування захворювань дихальних органів, відмову від куріння та дотримання помірних голосових навантажень.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Marie Jetté. Toward an Understanding of the Pathophysiology of Chronic Laryngitis. Perspect ASHA Spec Interest Groups. 2016 Mar; 1(3): 14–25.
2Alisa Zhukhovitskaya MD, Sunil P. Verma MD. Identification and Management of Chronic Laryngitis. Otolaryngologic Clinics of North America. Volume 52, Issue 4, August 2019, Pages 607-616
3Chronic Laryngitis. Harvard Health Publishing.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я