header banner articles

Види захворювань горла та гортані

Горло та гортань – це важливі компоненти дихальної та травної системи. Горло – це м'язова трубка, по якій переносяться напої, їжа та повітря, а гортань несе відповідальність за відтворення звуку та містить голосові зв'язки. Такі елементи організму людини можуть страждати від різних захворювань як запального, так і незапального характеру. Лікуванням та діагностикою таких недуг займається лікар-отоларинголог. Спробуємо розібратися в різноманітності хвороб горла та гортані трохи детальніше.

Причини захворювань горла та гортані

Захворювання горла в дорослих та дітей зустрічаються дуже часто. Це багато в чому пояснюється близькістю таких структур до довкілля. Такі хвороби можуть виникати з різних причин, у тому числі через:

  • Інфікування вірусами. Найпоширеніші збудники простудних захворювань горла — риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, аденовіруси, коронавіруси, метапневмовірус, вірус Епштейна-Барра тощо.
  • Інфікування бактеріями. Серед можливих провокаторів знаходяться різні види стрептококів (в т.ч. бета-гемолітичний стрептококи), стафілококи, гемофільна паличка. Серед менш поширених бактеріальних збудників слід виділити гонокок, фузобактерії, дифтерійну паличку.
  • Вплив отруйних чи подразнюючих речовин. Спровокувати хвороби може дим (в т.ч. й сигаретний), регулярний вплив вихлопних газів та хімікатів, інші види забруднення довкілля.
  • Хвороби верхніх дихальних шляхів, недуги бронхолегеневої системи, патології травної системи (в т.ч. гастроезофагеального рефлюксу), алергічні реакції.
  • Механічні травми, проникнення сторонніх тіл, постійне та/або надмірне голосове навантаження.

Грибки також можуть викликати запалення горла та гортані. Але грибкові інфекції спостерігаються досить рідко та зазвичай пов'язані з порушеннями імунітету.

Симптоматика

Серед можливих ознак хвороб горла та гортані можна виділити:

  • дискомфорт та біль при ковтанні (аж до повної неможливості ковтання);
  • почуття стороннього тіла, кому в горлі;
  • запалення мигдаликів, поява на них слідів гною у вигляді крапок або нальоту;
  • стікання слизу по задній стінці горлянки;
  • порушення голосу (осиплість, захриплість, зникнення голосу);
  • кашель.

Запальні захворювання горла інфекційної етіології зазвичай доповнюються іншими ознаками інфекції, зокрема підвищенням температури, головним болем, слабкістю, відсутністю апетиту, болем у м'язах та суглобах. Вірусні хвороби нерідко призводять до запалення усієї носоглотки, наприклад, до назофарингіту, що супроводжується виникненням нежитю та закладеності носа.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Які бувають види захворювань горла та гортані

Список захворювань, що можуть вражати горло та гортань, є досить великим. Серед найпоширеніших хвороб такої локалізації є:

  • Фарингіт та тонзиліт (як гострий, так і хронічний). Такі хвороби найчастіше мають інфекційний характер. Найчастіше їх провокують віруси, рідше — бактерії. При фарингіті відбувається запалення гортані, а при тонзиліті запальний процес захоплює мигдалики (грудки з лімфоїдної тканини, розташовані в горлі). Обидві хвороби мають схожі прояви та потребують приблизно однакового лікування.
  • Ларингіт. За такої хвороби відбувається запалення гортані та голосових зв'язок. Типовий прояв цієї недуги — зміна голосу, осиплість або навіть неможливість відтворення звуків. Найчастіше ларингіт провокується інфекціями, але його можуть викликати сильні навантаження на голосові зв'язки. Саме тому ларингіт є професійною хворобою багатьох працівників, зокрема вчителів. Основна запорука успішного лікування — голосовий спокій.
  • Пошкодження сторонніми тілами, опіки (в т.ч. кислотами, лугами або засобами побутової хімії). Дані стани відносять до одних із найнебезпечніших, вони вимагають негайної медичної допомоги. Зокрема, для видалення сторонніх тіл може проводитися ларингоскопія. А в разі хімічних опіків потрібно вжити заходів щодо профілактики пошкоджень глибоких шарів слизової оболонки.
  • Доброякісні пухлини (в т.ч. папіломи, фіброми, поліпи тощо). Такі новоутворення підступні тим, що протягом тривалого часу можуть не давати про себе знати. Лише інколи вони проявляються пирхотою в горлі та деяким дискомфортом. Однак, при прогресуванні доброякісних пухлин симптоматика значно зростає. Вони можуть викликати проблеми з ковтанням, порушення голосової функції, а в тяжких випадках навіть здавлення дихальних шляхів. Щоб відрізнити такі новоутворення від злоякісних (від раку), проводиться біопсія. Терапія має переважно оперативний характер.
  • Злоякісні пухлини. Такі новоутворення протягом багато часу ніяк не проявляють себе. Зазвичай симптоми виникають лише тоді, коли розмір пухлин значно збільшується. Хворих можуть турбувати такі самі ознаки, як при доброякісних новоутвореннях — дискомфорт, порушення ковтання та дихання. Якщо пухлина росте та поширює свої клітини по кровотоку та лімфотоку, це може також проявлятися загальною інтоксикацією організму, зниженням апетиту, різким схудненням, збільшенням лімфатичних вузлів та ін. Для постановки точного діагнозу при підозрі на рак потрібно поглиблене обстеження, в тому числі КТ чи МРТ.

Лікування та профілактика

Лікування хвороб горла та гортані безпосередньо залежить від причин їхнього виникнення та передбачає, найчастіше, застосування засобів етіотропної терапії (які діють безпосередньо на причину хвороби). Але іноді для усунення патології потрібні лише заходи неспецифічного впливу. Зокрема, впоратися з вірусними інфекціями або ларингітом, спричиненим перенапругою горла, можна за допомогою:

  • голосового спокою та обмеження фізичної активності;
  • обмеження вживання гарячого та холодного, а також продуктів, здатних подразнювати постраждалі тканини;
  • вживання значної кількості рідини — звичайної води та теплого чаю;
  • полоскання горла та розсмоктування антисептичних льодяників;
  • прийому нестероїдних протизапальних препаратів у разі сильного болю або високої температури.

Також лікувати хворе горло допоможе Імупрет. Це комплексні ліки від Біонорика на рослинній основі — у його складі знаходиться цілих 7 екстрактів лікарських трав.

Такий засіб допомагає:

  • стимулювати місцевий імунітет для якнайшвидшої боротьби з хворобою;
  • зменшити набряклість тканин;
  • усунути збудників хвороби (віруси чи бактерії).

Імупрет випускається у двох лікарських формах — у вигляді крапель та таблеток, що дозволяє підібрати максимально зручний варіант для різних людей. І застосовувати такий засіб можна на будь-якому етапі хвороби, препарат діє з першого дня розвитку захворювання. Застосування засобу за перших ознак інфекції може допомогти скоротити її тривалість.

У разі бактеріальної етіології захворювання всі перелічені вище заходи залишаються актуальними, але лікар може прописувати також додатковий прийом антибактеріальних препаратів.

Терапія неінфекційних захворювань горла та гортані підбирається індивідуально з урахуванням причин їхнього виникнення та особливостей перебігу. Зокрема, при пухлинних захворюваннях вимагають хірургічного видалення, а в разі злоякісної етіології — ще й хіміотерапії чи опромінення.

Профілактика захворювань горла та гортані має найчастіше неспецифічний характер та включає підвищення загальної опірності організму шляхом загартовування, здорового способу життя та відмови від шкідливих звичок. При виникненні гострих хвороб слід своєчасно звертатися за медичною допомогою та проходити лікування, щоб уникнути ускладнень та хронізації процесів.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Hayley L. Born. Overview of Laryngeal Disorders. MSD Manual Consumer Version.
2Throat Conditions and Diagnoses. WMCHealth Physicians Opens Advanced ENT Services Practice
3Robert R. Tanz. Sore Throat. Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. 2018 : 1–14.e2

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я