header banner articles

Гострий тонзиліт у дорослих: причини виникнення та способи лікування

Гострий біль у горлі, який заважає ковтнути, — це один із найпоширеніших приводів для звернення по медичну допомогу. Такий симптом свідчить про розвиток гострого тонзиліту — запалення мигдаликів. Найчастіше його провокують віруси, і така хвороба розвивається різко та раптово, призводить до значного погіршення самопочуття та зниження працездатності1. Але як швидко перемогти гострий тонзиліт у дорослих і знову повернутися в робочий ритм? Спробуємо розібратися в цьому питанні більш детально.

Ознаки тонзиліту в дорослих

За тонзиліту запалюються мигдалини (гланди), це такі овальні подушечки тканини, розташовані в задній частині глотки — по одній із кожного боку. Вони є органом імунної системи, допомагають уловлювати мікроби. Саме з їхнім запаленням і пов’язані основні ознаки хвороби. Класичні симптоми тонзиліту в дорослого включають:

  • червоні, набряклі, візуально помітні мигдалини;
  • появу білого або жовтого нальоту, плям на мигдаликах (можливий також наліт на язиці);
  • біль у горлі, який може бути дуже інтенсивним;
  • високу температуру — вона може підвищуватися як до незначних 37 °, так і до 39 ° С і навіть вище;
  • збільшення лімфатичних вузлів на шиї та під щелепою (спостерігається не завжди, але є абсолютним варіантом норми), лімфовузли можуть спричиняти дискомфорт і боліти, на дотик вони відчуваються як великі квасолини або боби;
  • захриплість голосу,
  • неприємний запах із рота;
  • головний біль, відсутність апетиту, загальну слабкість1.

Як правило, якщо виникає гострий тонзиліт, симптоми розвиваються досить різко, самопочуття погіршується протягом кількох годин. Надалі неприємна симптоматика зберігається на приблизно стабільному рівні, але через добу-дві починає поступово вщухати й через 3–4 дні мінімізується, а потім і зовсім зникає.

Причини гострого тонзиліту в дорослих

Тонзиліт — це інфекційне захворювання. І викликати його можуть різні збудники:

  • Віруси. Як ми вже сказали вище, це основна причина розвитку тонзиліту в дорослих. Хворобу провокують віруси, подібні до тих, що викликають звичайну застуду (ГРВІ).
  • Бактерії. Найпоширенішими бактеріями, які можуть спричиняти тонзиліт, є стрептококи. Нерідко бактеріальна форма хвороби протікає важче. І вона потребує особливого підходу до лікування3.

Передача захворювання зазвичай відбувається повітряно-крапельним шляхом від інших хворих із гострим тонзилітом, рідше інфекція передається від безсимптомних носіїв. Є ризик передачі від предметів повсякденного використання — через посуд тощо.

Гострий тонзиліт у дорослих: можливі ускладнення

Якщо з’явилися ознаки гострого тонзиліту, рекомендується взяти лікарняний і звернутися за консультацією до лікаря. Хоча 70 % випадків хвороби мають вірусну природу, іноді запалення мигдаликів провокують і бактерії. А бактеріальний тонзиліт гострий потребує обов’язкового приймання антибіотиків, бо може спричиняти різні ускладнення, серед яких:

  • отит — запалення вуха;
  • порушення дихання (обструктивне апное);
  • тонзилярний абсцес або інфекція, яка поширюється і глибоко проникає в прилеглі тканини;
  • постстрептококовий реактивний артрит (біль у суглобах і набряк);
  • ревматична лихоманка;
  • скарлатина;
  • запалення нирок;
  • запалення серцевого м’яза (міокардит) тощо.

Варто враховувати, що багато з перерахованих вище станів можуть нести серйозну загрозу для життя і здоров’я.

Існують спеціальні діагностичні дослідження, які дають змогу визначити причини гострого тонзиліту в дорослих — лікар може використовувати спеціальний експрес-тест, проаналізувати аналізи крові тощо.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Особливості лікування гострого тонзиліту в дорослих

Як правило, гостра форма тонзиліту досить легко піддається лікуванню. Пацієнту рекомендують:

  • дотримуватися напівпостільного режиму;
  • приймати симптоматичні ліки (від температури та болю);
  • використовувати льодяники для розсмоктування, полоскання для полегшення болю в горлі;
  • дотримуватися дієти — відмовитися від солоного, гострого, копченого, а також твердих і сухих продуктів, здатних подразнювати чутливе горло;
  • пити достатню кількість рідини — звичайної води, теплого чаю або компоту для профілактики зневоднення і полегшення самопочуття;
  • виключити вживання алкоголю і нікотину.

Як правило, цих заходів виявляється достатньо, щоб упоратися з вірусною формою гострої інфекції або придушити загострення тонзиліту. Однак при бактеріальній інфекції, як ми вже говорили, не обійтися без використання антибіотиків2.

Імупрет® при лікуванні гострого тонзиліту

Кожен прекрасно розуміє, що розвиток будь-якої хвороби сильно вибиває з колії, і перше питання, яке цікавить дорослу людину: гострий тонзиліт скільки лікується. Зазвичай гостра вірусна інфекція минає за тиждень, а в разі зниженої опірності організму або виникнення ускладнень хвороба триває довше. Але щоби прискорити одужання, полегшити самопочуття і знизити ризик ускладнень, можна використовувати Імупрет® при тонзиліті.

Імупрет® — це препарат виробництва німецької компанії Біонорика, яка є одним із провідних виробників фіто-фармацевтичних препаратів. Вона вже понад 90 років поєднує традиційну німецьку якість з останніми досягненнями вчених. Зокрема, Імупрет® виготовлено в концепції фітонірингу, суть якої полягає в постійному, скрупульозному дослідженні рослинних лікарських засобів і використанні інноваційних технічних методик. Фітоніринг об’єднує всю природну силу лікарських рослин і нові методики інженерії, що дає змогу отримувати справді ефективні ліки.

Якщо розвинувся тонзиліт у дорослих, лікування Імупрет® може початися вже після появи найперших симптомів. В основі цього препарату — екстракти семи рослинних трав, які підсилюють дію один одного і справді лікують, а не маскують застуду, у тому числі допомагають:

  • прискорити зниження температури;
  • підвищити опірність організму інфекції;
  • прискорити знищення вірусів;
  • поліпшити самопочуття;
  • обмежити поширення запального процесу;
  • знизити ризик ускладнень.

Імупрет® може використовуватися на всіх стадіях гострого тонзиліту. Він не тільки прискорює настання одужання, а й відіграє важливу роль у профілактиці рецидивів хвороби.

Препарат випускається в декількох лікарських формах — як краплі і як таблетки. Обидва варіанти дуже зручні в застосуванні та є однаково ефективними. Однак таблетки є простішими в застосуванні й дорослим нерідко їх зручно тримати під рукою, що може бути важливо на останніх етапах хвороби в період повернення до звичайного робочого життя.

Якщо розвинувся гострий тонзиліт, як лікувати його Імупрет® детально розписано в інструкції. У перші дні хвороби препарат потрібно приймати досить часто — до 5–6 разів на день. А після зменшення неприємної симптоматики — рідше, усього 3 р. на день. Ліки підходять для тривалого прийому.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Jochen P. Windfuhr, Nicole Toepfner, Gregor Steffen. Clinical practice guideline: tonsillitis I. Diagnostics and nonsurgical management. Head and Neck. Published: 11 January 2016 volume 273, pages 973–98.
2Jackie Anderson; Elizabeth Paterek. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Косаковський А. Л., Левицька С. А. ТОНЗИЛІТ. (хронічний, рекурентний, рецидивуючий): просто про складне. Вінниця 2021.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я