hero banner children

Назофарингіт у дітей: причини виникнення та способи лікування

Періодично всі діти хворіють. Дитячий імунітет перебуває на стадії активного формування, тому малюки є дуже чутливими до різних вірусів. І сучасні вчені вважають, що навіть поява застуди 10 разів на рік є абсолютною нормою. Однак застуда може протікати по-різному, і серед можливих її проявів є назофарингіт у дітей. Спробуємо розібратися в причинах його виникнення та методах лікування трохи детальніше.

Причини виникнення

Назофарингіт - це запальний процес, який локалізується в слизовій оболонці носоглотки, він об'єднує в собі риніт (запалення слизової носа) і фарингіт (запалення задньої стінки глотки). Пусковим моментом для його розвитку практично завжди стає вірусна інфекція - ГРВІ1.

Гострий назофарингіт є однією з найпоширеніших хвороб, з якими стикається сімейний лікар у період міжсезоння. Віруси, що викликають хворобу, зазвичай передаються повітряно-крапельним шляхом - під час близького перебування біля хворої людини. Іноді інфекція може передаватися контактним шляхом - у дитячому дошкільному закладі через іграшки та предмети побуту, у більш дорослому віці - через ручки дверей, кнопки ліфта тощо.

Після потрапляння в організм вірус починає активно розвиватися і розмножуватися, що і викликає появу симптомів назофарингіту.

Симптоми назофарингіту в дітей

Назофарингіт у дітей зазвичай протікає з досить-таки стандартними симптомами. Хвороба розвивається поступово, першими проявами зазвичай стають свербіж у носі, який провокує часте чхання. У міру розвитку назофарингіту кількість симптомів збільшується. Хвора дитина має складнощі з носовим диханням, спить із відкритим ротом, хропе, а вночі може покахикати - кашель виникає через слиз, що стікає по задній стінці глотки та подразнює кашльові рецептори.

Хвороба зазвичай супроводжується появою нежитю - спочатку виділення з носа виглядають прозорими та з'являються рясно, але через кілька днів загусають, змінюють свій колір на жовтуватий або зеленуватий. Нежить призводить до зниження нюху, а за тяжкого перебігу риніту і до його повного зникнення.

Якщо виникає вірусний назофарингіт, симптоми можуть включати класичні прояви ГРВІ:

  • підвищення температури;
  • біль у м'язах, ломоту;
  • озноб;
  • слабкість;
  • відсутність апетиту;
  • головний біль2.

Температура в дітей нерідко підвищується до 38 °С і навіть вище. Такі класичні симптоми ГРВІ пояснюються інтоксикацією організму, яка, своєю чергою, провокується масованим розмноженням збудника, а також проникненням його самого і продуктів його життєдіяльності в кровотік.

Багато дітей скаржаться на біль у горлі, але він не є сильним і, зазвичай, не ускладнює ковтання, але можливі винятки. Під час огляду лікар виявляє:

  • набряк слизової носа;
  • збільшення глоткових мигдаликів;
  • почервоніння слизових горла і носа;
  • слизисто-гнійні виділення на задній стінці горла.

Після огляду і збору анамнезу лікар без зусиль може поставити діагноз назофарингіт у дітей.

Лікування назофарингіту в дітей

Як правило, назофарингіт у дітей не потребує специфічного лікування. Як і інші види ГРВІ, його лікують симптоматично. Терапія включає:

  • організацію довкілля - підтримку стабільного рівня вологості (50-55%) і температури (18-20 °С) у приміщенні, регулярне провітрювання, вологе прибирання;
  • підвищений питний режим - пити потрібно звичайну воду, теплий чай або компот;
  • промивання носа сольовим розчином (діткам до 3 років його потрібно використовувати виключно у вигляді крапель);
  • розсмоктування антисептичних льодяників, полоскання горла антисептичними розчинами;
  • прийом жарознижувальних ліків за необхідності (у разі підвищення температури понад 38,5 °С).

Безумовно, під час хвороби не потрібно змушувати дитину лежати в ліжку. Але краще обмежити рухову активність до поліпшення самопочуття. Також сучасні лікарі не рекомендують змушувати дитину їсти, якщо вона відмовляється від їжі через відсутність апетиту. У жодному разі не можна відправляти хворого малюка в садок або школу, збивши йому температуру ліками. По-перше, хворий несе загрозу для інших дітей і дорослих. А по-друге, хвороба, перенесена на ногах, може ускладнюватися різними важкими й небезпечними станами.

Лікування назофарингіту в дітей зазвичай не передбачає приймання антибіотиків. Такі препарати може призначати тільки лікар, якщо в нього виникають обґрунтовані побоювання про приєднання бактеріальної інфекції. Найчастіше хвороба має вірусний характер, тому антибіотики, які діють на бактерії, не прискорять одужання і, навіть більше, можуть завдати шкоди організму.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Імупрет® при лікуванні назофарингіту

Якщо розвинувся назофарингіт, лікування у дітей може включати прийом препарату Імупрет®. Це препарат від відомого німецького бренду Біонорика, створений за інноваційною технологією фітонірингу, що об'єднує в собі переваги та досягнення фітотерапії та інженерії. Імупрет® має природний склад, він створений на основі 7 натуральних лікарських трав, кожна з яких має лікарські властивості. У своєму поєднанні активні компоненти Імупрет® посилюють дію один одного і допомагають:

  • впоратися зі збудниками інфекції якомога швидше;
  • обмежити поширення запального процесу - знизити ризик трахеїту, бронхіту, пневмонії тощо;
  • активувати захисні механізми імунної системи;
  • придушити запальний процес;
  • полегшити самопочуття, у т.ч. прискорити падіння температури;
  • знизити ризик приєднання бактеріальної інфекції - уникнути ускладнень;
  • прискорити одужання.

Завдяки унікальній формулі Імупрет® може використовуватися для лікування назофарингіту в дітей уже від 2 років. Для малюків такого віку призначають краплі - вони прості в застосуванні та мають досить нейтральний смак, окрім того, їх можна розвести в чаї або соку. Дітям від 6 років уже можна давати таблетки Імупрет®.

Засіб можна приймати одразу після появи перших ознак хвороби. Доведено, що використання Імупрет® дійсно здатний скоротити тривалість захворювання. Але загалом його активні компоненти будуть корисні на будь-якій стадії назофарингіту.

Профілактика назофарингіту в дітей

Знизити ризик розвитку назофарингіту в дітей можна шляхом зміцнення опірності організму, для цього рекомендується:

  • організувати дитині правильне, збалансоване, різноманітне харчування;
  • включити в раціон побільше фруктів і овочів;
  • підтримувати інтенсивний питний режим;
  • виключити пасивне куріння;
  • стежити за достатнім рівнем фізичної активності та прогулянок на природі3.

Важливу роль у профілактиці назофарингіту відіграє навчання дитини правилам гігієни - вже з раннього віку малюк повинен звикнути мити руки після приходу додому, перед їжею тощо. Також лікарі рекомендують серйозно ставитися до планової та рекомендованої вакцинації, зокрема щорічно вакцинуватися від грипу.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1С.Б. БЕЗШАПОЧНИЙ, Н.Б. СОННІК, О.Г. ПОДОВЖНІЙ, О.Р. ДЖІРОВ. ЛІКУВАННЯ ГОСТРИХ НАЗОФАРИНГІТІВ У ДІТЕЙ. Оториноларингологія, №3 (4), 2021
2Samuel N. Grief. Upper Respiratory Infections. Prim Care. 2013 Sep; 40(3): 757–770.
3Claire McCarthy, MD. Boosting your child's immune system. Harvard Health Publishing.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я