header banner articles

Різновиди імунітету

Низький, високий, сильний, слабкий, міцний, поганий, хороший – яких тільки позначень не дають імунітету. Однак жодна із перерахованих характеристик не існує в медичній термінології.

Давайте розберемося, яким же він буває насправді, і які типи імунітету є у кожного з нас.

Класифікація різновидів імунітету

Неможливо класифікувати види імунітету не розуміючи, як цей самий імунітет утворюється. Адже імунна система – це злагоджений механізм, кожна деталь якого має свою функцію.

Усе починається з органів. Головні органи "з імунітету" – це кістковий мозок і вилочкова залоза (тимус). Саме в них утворюються імунокомпетентні клітини, так звані «солдати» імунітету – Т-лімфоцити і В-лімфоцити. Також в імунній системі задіяні ще й другорядні (периферичні) органи. До них належать селезінка, лімфатичні вузли, мигдалини.

Наступне, що необхідно знати про механізм захисту всього нашого організму, – він буває як вродженим, так і набутим.

  • Вроджений або спадковий імунітет – це особливість організму, властива йому з народження. Він буває видовим (тобто таким, який зустрічається у всіх осіб цього виду) або індивідуальним (обумовленим генетичними особливостями).
  • Набутий, у свою чергу, ділиться на природний і штучний види імунітету.

Класифікація імунітету неможлива без згадування видів імунної відповіді. Їх існує три:

  • Клітинний – за нього відповідають Т-лімфоцити, головні "воїни" імунної системи.
  • Гуморальний – здійснюється за допомогою В-лімфоцитів.
  • Імунологічна толерантність –  "порушник" розпізнається організмом, але ніякої реакції на нього не відбувається: захисні клітини не активуються, не продукуються захистні антитіла, гуморальна відповідь не розвивається.

Види і форми імунітету за антигеном

Самі собою антигени – це високомолекулярні сполуки які, при потраплянні до організму, здатні викликати імунну реакцію з імунокомпетентними клітинами або з антитілами. 

Антигени відрізняються між собою і мають свої особливості, вони здатні провокувати утворення антитіл і створювати імунітет. За походженням виділяють природні, штучні і синтетичні антигени. За характером імунної відповіді вони поділяються на:

  • Тимусозалежні – коли імунна реакція залежить від Т-лімфоцитів, а точніше їхньої активної участі в процесі.
  • Тимусонезалежні – для імунної відповіді залучаються В-клітини, участь Т-лімфоцитів не потрібна.

Зупинимося докладніше на деяких особливостях імунної системи.

Імунітет – вроджений і набутий

Innate immunity – вроджений імунітет, під яким передбачають різні захисні чинники організму, обумовлені спадковістю або видовою особливістю. Вже з народження наша імунна система може знешкоджувати потенційно небезпечні або «чужорідні» патогени. До таких можна віднести, наприклад, пухлинні клітини, деякі мікроорганізми, токсини, інфіковані вірусами клітини. З ними вроджений імунітет вміє справлятися за замовчуванням, ще до того, як фактично зіткнеться із загрозою.

Фактори вродженого імунітету виступають першою лінією захисту організму. Вони містять:

  • Механічний бар'єр – це 5 шарів нашої шкіри, слизові оболонки, потові і сальні залози. На цьому етапі відсівається вже велика частина бактерій. А ті, що змогли пройти першу лінію захисту, переходять у «другий тур».
  • Гуморальні чинники – це секрет шкіри і слизових, природна мікрофлора організму, білки гострої фази і цитокіни, що містяться в слині, слизу, плазмі крові, тканинній рідині.
  • Клітинні чинники. Фагоцити і NK-клітини.
Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Коли всі перераховані чинники залучаються до захисту організму, розвивається запальний процес.

Набутий імунітет (його ще називають адаптивним), відрізняється від вродженого механізмами і рецепторами, які використовуються для імунологічного розпізнавання. Рецептори Т і В-клітин в цьому випадку виникають після перенесених патологій або травм, розвиваючись і набуваючи необхідних «навичок». На жаль, ці самі рецептори не можуть бути передані нащадкам, вони притаманні тільки цьому конкретному організму.

Набутий імунітет ділиться на кілька різновидів:

  • Природний – різновид імунітету, набутий після хвороби, вироблена стійкість до певних вірусів і бактерій. Серед видів природного імунітету також фігурують антитіла матері, які вона передає дитині зі своїм молоком.
  • Штучний імунітет з'являється завдяки вакцинації (під час якої використовуються ослаблені мікроби або їх отрути), а також сироватці (з готовими антитілами).

Протиінфекційний і неінфекційний імунітет

Розглядаючи імунітет і його різновиди, варто згадати ще два типи захисту –протиінфекційний і неінфекційний типи імунної реакції. 

Протиінфекційний імунітет – це тип набутої захисної реакції, яка спрямована на конкретного збудника. Конкретна інфекція, з якою вже знайомий наш організм, під час проникнення всередину пробуджує його захисні сили, які одразу націлюються на знищення «ворога». 

Являючи собою набутий імунітет, він також буває природним і штучним. Крім цього, виділяють такі його різновиди:

  • За зв'язком зі збудником – стерильний або постінфекційний (виробляється після знищення збудника), а також нестерильний, інфекційний імунітет (існує, поки в організмі присутній його збудник, наприклад туберкульоз або сифіліс).
  • За охопленням організму – загальний або місцевий, який стосується одного конкретного органу.
  • За механізмом впливу – клітинний, гуморальний або загальний.
  • А також за спрямованістю – проти токсинів, антибактеріальний, антигрибковий, противірусний, протипаразитний.

Неінфекційний або неспецифічний імунітет – це реакція активованих антигенами клітин (лейкоцитів, клітин строми, макрофагів), які беруть участь у захисних реакціях за допомогою цитокінів, тобто біоактивних речовин, які ними ж і секретуються.

Цитокіни мають кілька різновидів: пухлинонекротизувальні чинники, інтерферони, інтерлейкіни, хемокіни, ростові чинники. Всі вони мають різного роду ефекти – протипухлинні, антибактеріальні, ранозагоювальні (підсилюють синтез колагену) тощо.

Спадковий імунітет

Серед вроджених видів імунітету хочеться окремо зупинитися на його спадковій (видовій) формі. 

Спадковий імунітет – це закладена в геномі несприйнятливість до деяких інфекцій. До того ж ця несприйнятливість властива всім представникам даного виду, вона розвинулася в процесі еволюції. Як приклад можна навести:

  • Хвороби, на які хворіє тільки людина, але не можуть хворіти тварини або птахи. До таких належить гонорея, холера, проказа, кір та інші.
  • Хвороби, на які хворіють тварини або птахи, але не може хворіти людина – чума великої рогатої худоби, собачий піроплазмоз, куряча холера.
  • Хвороби, на які хворіють і тварини, і людина, але не хворіють птахи. Наприклад, сибірська виразка.

Знаючи різновиди імунітету, а також принципи їхньої роботи, людина може ефективніше подбати про зміцнення і підтримку захисних сил організму.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Ткаченко К.В. Микробиология: конспект лекций \\ ЛА «Научная книга», 2009 г., 150 стр.

2Тарасова И.В. Понятие о врожденном иммунитете \\ Аллергология и иммунология в педиатрии, 2011 г. с. 33-34

3Меджитов Р., Джаневей Ч. Врожденный иммунитет \\ Казанский медицинский журнал, 2004 г - Том 3 - с. 161-167

4Иммунология. Электронный учебно-методический комплекс. 020400.62 – «БИОЛОГИЯ», Красноярск, 2013 г

5В. В. Китель, Н. А. Жарикова, О. Л. Жарикова. Механизмы неспецифических иммунных реакций. Методические рекомендации \\  Белорусский Государственный Медицинский Университет, Кафедра Морфологии Человека. Минск, 2008 г.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я