header banner articles

Чим відрізняється вроджений імунітет від набутого?

Імунна система людини відіграє неймовірно важливу роль для нашого благополучного існування: вона захищає наше тіло від шкідливих речовин, мікробів та змін, які можуть спричинити захворювання. І поки вона працює нормально, ми не замислюємося про особливості її функціонування. Але якщо імунітет перестає виконувати свої функції – тому що він слабшає або не може боротися з особливо агресивними мікробами – розвивається захворювання. І звичайно ж, тоді постають питання про тонкощі його функцій. Спробуємо розібратися в тому, як влаштована імунна система людей, а точніше дізнаємося точну різницю між вродженим та набутим імунітетом.

Вроджений імунітет

Вроджений імунітет – це перша лінія захисту організму від потенційних патогенів. Вона однаково реагує на всі мікроби та чужорідні речовини, тому її іноді називають «неспецифічним імунітетом». Він передається у спадок і, як відомо з назви, працює від народження дитини. Він діє дуже швидко, наприклад, гарантує, що бактерії, які потрапили на шкіру через невелику ранку, будуть виявлені та нейтралізовані на місці буквально за лічені години. Проте вроджений вид імунітету не завжди може зупинити поширення патогенів.

В цілому, вроджений імунітет забезпечує захист організму двома різними шляхами:

  • шкірою та слизовими оболонками;
  • клітинами та білками імунної системи.

Захист шкіри та слизових оболонок

Усі зовнішні та внутрішні поверхні нашого тіла – це ключова частина вродженого імунітету. Закрита поверхня шкіри та слизових оболонок вже формує фізичний бар'єр – своєрідну перешкоду для проникнення патогенів. Крім того, інші речовини, які містяться на таких поверхнях (в т.ч. кислота, ферменти та слиз), запобігають активності та розмноженню вірусів та бактерій.

Деякі рухи поверхонь організму також перешкоджають осіданню мікробів. Таку функцію виконують рухи вій у легенях або рухи м'язів кишечнику. Аналогічний вплив мають деякі рідини в організмі, в т.ч. сльози, слина, піт і сеча (остання промиває органи сечовидільної системи).

Клітини та білки вродженого імунітету

Якщо мікроби проникають крізь шкіру чи слизові оболонки і потрапляють в організм, вроджений природний імунітет бореться із нею з допомогою спеціальних клітин та білків імунної системи. Зокрема, при інфікуванні певної ділянки шкіри клітини імунітету починають діяти – вони або переміщуються до цієї ділянки або активуються локально. Певні клітини імунітету виділяють речовини, які роблять кровоносні судини ширшими та збільшують їхню пропускну здатність. В результаті область біля ураженої ділянки набрякає, нагрівається і стає почервонілою – візуально проявляються ознаки запального процесу. Також можливий розвиток лихоманки. Розширення кровоносних судин призводить до того, що для боротьби з інфекцією прибуває дедалі більше клітин імунітету.

Основні елементи вродженого імунітету включають:

  • Фагоцити (або клітини-сміттярі). Це особливі білі кров'яні тільця, які оточують мікроби та роблять їх нешкідливими.
  • Білки (ферменти). Допомагають клітинам вродженої імунної системи, у т.ч. маркують мікроби як мішені для фагоцитів, залучають інші клітини імунітету з кровотоку, руйнують клітинні стінки бактерій для їх знищення, борються з вірусами шляхом руйнації їх оболонки.
  • Природні клітини-кілери. Ідентифікують клітини, інфіковані вірусом, а також аномальні клітини (потенційно небезпечні з погляду переродження в пухлинні). Руйнують поверхню таких клітин за допомогою цитотоксинів.
Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Набутий імунітет

Набутий імунітет – адаптивна імунна система, яка береться за справу, якщо вроджений імунітет не може впоратися з мікробами. Він спеціально орієнтований на тип мікроба, що викликає інфекцію. Однак для цього йому необхідно спочатку розпізнати мікроб як такий. Іншими словами, набутий імунітет реагує повільніше, ніж уроджений, проте його реакція є точнішою. І його важливою перевагою є здатність запам'ятовувати мікроби. Відповідно, наступного разу, коли адаптивний імунітет зіткнеться з вже знайомим раніше мікробом, він зможе розпочати боротьбу з ним швидше.

Ця пам'ять також є причиною того, що на деякі захворювання ми можемо хворіти лише раз у житті – згодом наше тіло набуває до них імунітету. Адаптивній імунній системі може знадобитись кілька днів, щоб відреагувати при першому контакті з мікробом, але наступного разу організм може відреагувати буквально негайно, і друга інфекція залишиться непоміченою або пройде в легшій формі.

Основні компоненти набутого імунітету:

  • Т-клітини (також відомі як Т-лімфоцити). Можуть використовувати хімічних посланців, щоб активувати інші клітини імунітету, також фіксують клітини пухлини або клітини, уражені вірусами, і знищують їх. Деякі Т-клітини запам'ятовують мікроби, з якими боролися, стають клітинами пам'яті.
  • В-клітини (також відомі як В-лімфоцити). Утворюються в кістковому мозку, активуються Т-клітинами та після активації створюють свої копії і стають плазматичними клітинами. Після цього вони починають виділяти значну кількість антитіл у кров.
  • Антитіла. Це особливі білки, які швидко розпізнають мікроби та інші потенційно шкідливі речовини, прикріплюються до них та знешкоджують. Також вони закликають інші клітини імунітету. Антитіла розпізнають лише конкретні мікроби та викликають швидку реакцію набутого імунітету.

Придбаний імунітет може бути природним (виникає після перенесених хвороб) та штучним (з'являється внаслідок введення вакцини). Штучний імунітет ділиться також активний і пасивний. Перший виникає в самому організмі внаслідок розвитку імунної відповіді, а другий активується внаслідок отримання готових продуктів імунної відповіді іншого організму (антитіл).

Вроджений та набутий імунітет тісно взаємодіють один з одним. Зокрема фактори набутого імунітету сприяють результативності захисних реакцій вродженого імунітету.

Порівняльний аналіз вродженого та набутого імунітету

Наведемо коротке порівняння вродженого та набутого імунітету

Критерій Вроджений імунітет Набутий імунітет
Походження Присутній з народження Розвивається протягом життя після контактів з антигенами
Час реакції Миттєва (хвилини, години) Сповільнена (дні, тижні)
Специфічність Неспецифічний, реагує на різні антигени Специфічний, реагує на конкретні антигени
Основні компоненти Фізичні та хімічні барʼєри (шкіра, слизові оболонки), фагоцити, ферменти, природні клітини-кілери Т-ліфоцити, В-лімфоцити, антитіла
Роль в запаленні Ініціація запалення, керування першими стадіями запалення Регуляція та завершення запальної відповіді
Приклад реакцій Фагоцитоз, ферментне руйнування бактерій та клітин, що зараженні вірусом Продукція антитіл, імунологічна памʼять

Простими словами, імунітет можна поділити на вроджений та набутий. Вроджений імунітет забезпечує першу лінію захисту організму, реагуючи на широкий спектр патогенів. Своєю чергою, набутий імунітет забезпечує специфічний захист, запам'ятовуючи патогени та швидше реагуючи при повторних зустрічах з ними.

Препарат Імупрет від компанії Біонорика є чудовим прикладом засобу, який допомагає посилювати власний імунітет організму. Імупрет сприяє активації неспецифічних факторів захисту, таких як фагоцитарна активність макрофагів та гранулоцитів. Під впливом препарату ці імунні клітини активують так званий кисневий вибух, що посилює їхню здатність знищувати патогени.

Крім того, компоненти Імупрет, в т.ч. полісахариди, флавоноїди, ефірні олії, мають протизапальну дію, зменшують набряк слизової оболонки та сприяють знищенню патогенних мікроорганізмів. Це допомагає не тільки пригнічувати активність патогенів, а й запобігати поширенню патологічного процесу на інші органи та системи.

Таким чином, використання Імупрету при лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів може допомогти підтримати сили організму, посилюючи його власний імунітет.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1In brief: How does the immune system work? Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-.
2In brief: The innate and adaptive immune systems. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-.
3Пухлик С.М., Золотарьова М.А., Гуляєва Л.В. Патологія глоткової мигдалини у дітей та оптимізація її консервативного лікування: результати клінічного дослідження. ВІСНИК "ЗУ" №1 «ПРИРОДНА МЕДИЦИНА» 21.07.2017

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я