header banner articles

Чи заразний фарингіт для оточення?

Фарингіт — поширене захворювання, що проявляється болем у горлі та супроводжується запаленням глотки та навколишніх тканин. Його можуть викликати різні інфекції, зокрема вірусні, бактеріальні чи грибкові. Вірусний фарингіт зазвичай проходить самостійно, тоді як хвороба, спричинена грибками або бактеріями, найчастіше вимагає специфічного направленого лікування1. Також така хвороба може мати неінфекційну природу та виникати через алергію, травми, онкологію, гастроезофагеальний рефлюкс та деякі інші фактори2.

Багато пацієнтів, яким було встановлено такий діагноз, цікавляться ступенем його небезпеки для навколишніх. Спробуємо розібратися, заразна чи ні така недуга.

Симптоми та ознаки фарингіту

Класичний прояв фарингіту — це біль у горлі. Інфекційні хвороби зазвичай починаються з невеликої пирхоти та дискомфорту, інтенсивність якого поступово збільшується. Дискомфорт може захоплювати і носоглотку, переходячи з часом у риніт та закладеність носа (нежить зазвичай характерний для вірусних інфекцій). Серед інших можливих ознак хвороби:

  • підвищена втома;
  • підвищення температури;
  • гіпертрофія мигдаликів (гланди стають великими, набряклими, запаленими);
  • почервоніння та набряк горла;
  • відсутність апетиту.

Іноді розвиток фарингіту супроводжується виникненням нудоти та блювання, а в деяких випадках — діареї. Така симптоматика характерніша для дітей.

У разі бактеріальної інфекції хвороба може також виявлятися:

  • появою крововиливів на піднебінні;
  • нальотом на мигдаликах (іноді він присутній й при вірусній формі хвороби);
  • болем у м'язах та суглобах;
  • збільшенням лімфатичних вузлів на шиї.

Що стосується грибкової форми інфекції, серед типових проявів такого стану знаходяться білі сирні бляшки, які утворюються на поверхнях ротової порожнини. Також такий різновид хвороби може проявлятися:

  • втратою смаку;
  • онімінням рота;
  • червоними гладкими плямами на слизовій оболонці;
  • заїдами в куточках рота (кутовим хейлітом).

Що стосується неінфекційного фарингіту, його прояви можуть обмежуватися виключно болем у горлі або доповнюватися іншими ознаками, залежно від причини виникнення такого захворювання.

Говорячи про фарингіт, не можна не згадати про хронічну форму такого захворювання. Вона розвивається найчастіше при недостатньо правильному лікуванні гострої форми, при системному впливі подразнюючих факторів, а також при зниженні опірності організму. Хронічний фарингіт також може мати як інфекційне, і неінфекційне походження.

Чи заразний фарингіт для оточення?

Заразність фарингіту залежить від причин виникнення. Якщо хвороба має інфекційний характер, вона є небезпечною для навколишніх. При цьому віруси, які викликали таке захворювання, можуть спровокувати в того, хто заразився зовсім інші симптоми (наприклад, виключно риніт, назофарингіт або ларингіт), а бактерії часто викликають тонзиліт або фарингіт. Ступінь заразності залежить від особливостей конкретного збудника.

Передається фарингіт повітряно-краплинним шляхом — віруси та бактерії з легкістю розлітаються разом із бризками слини під час чхання та кашлю, а також за звичайної розмови. Заразитися можна також при безпосередньому контакті з виділеннями, наприклад, при іграх одними і тими ж іграшками в дітей, або при використанні спільного посуду в дорослих.

Хвороба вважається максимально заразною в перші дні виникнення симптомів. Коли захворювання практично зникає та залишає після себе лише невеликі залишкові явища, рівень заразності знижується до мінімуму.

Що стосується хронічного фарингіту, то таке захворювання також заразне в період загострення — при виникненні яскравих симптомів хвороби (звичайно ж, якщо йдеться про інфекційну форму захворювання). У період ремісії, коли ознаки зменшуються, така недуга є менш заразною та пацієнти з таким діагнозом найчастіше не є небезпечними для оточуючих.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Які види фарингіту не заразні?

Неінфекційний фарингіт не передається іншим людям. Зокрема, якщо захворювання виникло внаслідок травматичних ушкоджень горла та гортані або через алергію, воно є абсолютно не небезпечним для оточуючих.

Проте на тлі неінфекційного фарингіту тканини стають сприйнятливішими до інфекцій. Тому люди з таким діагнозом можуть легко підхопити інфекційне захворювання навздогін.

Профілактика поширення фарингіту

Профілактика фарингіту в дітей та дорослих має неспецифічний характер. На жаль, немає жодних заходів, які б допомогли гарантовано знизити ризик виникнення такої хвороби. Лікарі рекомендують:

  • підвищувати загальну опірність організму – правильно та збалансовано харчуватися, добре висипатися, проводити час на свіжому повітрі, приділяти час фізичним навантаженням;
  • підвищувати місцевий імунітет — поступово привчати горло до вживання холодних напоїв та їжі;
  • дотримуватися елементарних правил особистої гігієни — ретельно та регулярно мити руки, не користуватися чужим посудом, косметикою тощо;
  • уникати переохолодження — такий стрес збільшує ризик гострих респіраторних захворювань, у тому числі фарингіту;
  • у період несприятливої епідеміологічної ситуації уникати відвідування громадських місць.

А якщо фарингіт все ж таки розвинувся, на допомогу може прийти Імупрет®. Це натуральний препарат на рослинній основі від Біонорика SE. На відміну від багатьох інших засобів, він справді лікує застуду, а не маскує симптоми. У його складі — цілих 7 екстрактів рослин, кожен з яких має лікарські властивості. Імупрет® надає комплексний вплив:

  • прискорює знищення патогенів, що спричинили інфекцію;
  • обмежує поширення запального процесу на інші органи та системи;
  • активує імунітет для більш ефективного протистояння хвороби.

Використання Імпрет® може допомогти у скороченні тривалості хвороби та профілактиці ускладнень. А використовувати його можна з дитячого віку — краплі підходять дітям від 2 років, а таблетки — дітям від 6 років. Неабиякою перевагою таких ліків є те, що їх можна застосовувати на різних стадіях хвороби, проте найкраще використовувати його вже з перших проявів — з першого дня захворювання. Також препарат не впливає на системний імунітет, а лише підвищує місцевий імунний захист тканин горла, гортані, горлянки та мигдаликів.

Імупрет® створений згідно з унікальною технологією фітонірингу, що передбачає поєднання фітотерапії (науки про лікарські рослини) та інжинірингу (найсучасніших технологій в науково-дослідній та виробничій діяльності). Поєднання останніх досягнень у фармакології з цілющими властивостями рослин дозволяє препарату справляти комплексний лікувальний вплив на організм та прискорювати одужання.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Edward A Sykes, Vincent Wu, Michael M Beyea etc. Pharyngitis: Approach to diagnosis and treatment. Can Fam Physician. 2020 Apr;66(4):251-257.
2Robert W. Wolford; Amandeep Goyal; Shehla Yasin Belgam Syed; Timothy J. Schaefer. Pharyngitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
3Michael A. Gerber. Diagnosis and Treatment of Pharyngitis in Children. Pediatr Clin North Am. 2005 Jun; 52(3): 729–747.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я